Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠ) και Διατροφικές Οδηγίες

Δημοσιεύτηκε Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024
Κλινική διατροφή
Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠ) και Διατροφικές Οδηγίες

Έχεις ποτέ αισθανθεί μετά από κάποιο γεύμα έντονο κάψιμο από το στομάχι; Έχεις νιώσει καούρα μετά την κατανάλωση μεγάλου γεύματος ή μετά από την αυξημένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών; Ίσως ανήκεις στο 10-20% του γενικού πληθυσμού που ταλαιπωρείται από την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ).

Σε αυτό το άρθρο θα ενημερωθείς για το τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση καθώς και θα μάθεις πως να ηρεμήσεις αποτελεσματικά τα συμπτώματα που σε βασανίζουν καθημερινά μέσω της διατροφής σου.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή αλλιώς ΓΟΠ είναι μια συχνή πάθηση η οποία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής, από τη βρεφική μέχρι την ενήλικη ζωή. Η αιτία αυτής της παλινδρόμησης είναι η αδυναμία του κατώτατου οισοφαγικού σφιγκτήρα να κρατήσει το περιεχόμενο του στομάχου, με αποτέλεσμα να το επιστρέφει στον οισοφάγο και να προκαλούνται δυσάρεστα συμπτώματα.

Τα κυριότερα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, μπορεί να προέρχονται είτε από τον οισοφάγο είτε από άλλα όργανα όπως οι πνεύμονες, ο λάρυγγας, το στόμα και είναι τα ακόλουθα:

– Αίσθημα καψίματος στο στήθος

– Οπισθοστερνικός καύσος 

 Όξινες αναγωγές

Δυσκολία στη κατάποση

 Πονόλαιμος

 Ανεξήγητος βήχας

 Δύσπνοια

 Βραχνάδα

Αν παρατηρείς και εσύ κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα σε συνδυασμό με καούρα ή όχι τότε καλό θα ήταν να απευθυνθείς σε έναν γαστρεντερολόγο για περαιτέρω διερεύνηση. Η διερεύνηση της ΓΟΠ γίνεται με την μέθοδο της γαστροσκόπησης, η οποία είναι μια γρήγορη, απλή και ανώδυνη ενδοσκοπική εξέταση, κατά την οποία ο ασθενής βρίσκεται σε καταστολή με μέθη. Εάν διαγνωσθείς με ΓΟΠ η θεραπεία που θα προτείνει ο θεράπων ιατρός εξαρτάται από τα συμπτώματα που αντιμετωπίζεις. Ως θεραπεία πρώτης γραμμής προτείνεται η αλλαγή του τρόπου ζωής όταν έχεις ήπια συμπτωματολογία ή η έναρξη φαρμακευτικής θεραπείας όταν έχεις μέτρια ως βαριά συμπτώματα.


Παρακάτω θα βρεις ένα πλαίσιο βασικών διατροφικών συμβουλών που θα σε βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων της ΓΟΠ.

 Ως γενική αρχή, προσπάθησε:

 να μειώσεις τον όγκο των γευμάτων, επιλέγοντας μικρά και συχνά γεύματα μέσα στη ημέρα

 να αποφεύγεις τρόφιμα και ποτά που φαίνεται να επηρεάζουν άμεσα τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα όπως σοκολάτα, μπισκότα, κέικ, αναψυκτικά, καφές, τσάι, δυόσμος, μέντα, κρεμμύδι, σκόρδο, αλκοολούχα ποτά, σφολιατοειδή, σάλτσες ντομάτας και λιπαρές σάλτσες, καρυκεύματα, μπαχαρικά, βούτυρο, κρέμες γάλακτος

 να αποφεύγεις τα εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλι, λεμόνι, ανανά, γκρέιπφρουτ

 να αποφεύγεις βαριά και λιπαρά γεύματα όπως τηγανητά και καυτερά φαγητά

 να επιλέγεις φρούτα και λαχανικά, τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά, μαγειρευτά ή ψητά φαγητά, άπαχα κρέατα, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, αβοκάντο, δημητριακά ολικής άλεσης

Ακόμη μπορεί να βοηθήσει:

 Η αποφυγή κατάκλισης 2-3 ώρες μετά το γεύμα

 Η αποφυγή σωματικής δραστηριότητας μετά το γεύμα

 Η απώλεια βάρους σε άτομα με υπερβάλλον βάρος ή παχυσαρκία

 Η καταγραφή των συμπτωμάτων κατά την κατανάλωση διαφορετικών ειδών τροφίμων

 Η διακοπή του καπνίσματος

 Η αποφυγή στενών ρούχων

 Το αργό μάσημα της τροφής

 Η ανύψωση του κεφαλιού κατά 20cm όταν ξαπλώνεις

Το άτομο που παλεύει με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση χρειάζεται ένα ισορροπημένο τρόπο διατροφής εφ’ όρου ζωής. Όταν παρεκκλίνει από τις διατροφικές οδηγίες το στομάχι του θα του υπενθυμίζει ότι κάτι πάει στραβά με την εμφάνιση διαφόρων συμπτωμάτων. Για αυτό η υιοθέτηση και η προσκόλληση σε υγιής διατροφικές συνήθειες είναι απαραίτητη.

Επικοινώνησε μαζί μας, ώστε να συζητήσουμε από κοντά το εξειδικευμένο διατροφικό πλάνο που ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες.