Αυτοάνοσα Νοσήματα και Διατροφή

Δημοσιεύτηκε Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024
Κλινική διατροφή
Αυτοάνοσα Νοσήματα και Διατροφή

Στις μέρες μας υπολογίζεται ότι 1 στους 5 Έλληνες εμφανίζει κάποιο αυτοάνοσο νόσημα. Έχει φανεί ότι οι γυναίκες πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα σε ποσοστό περίπου 2 προς 1 σε σύγκριση με τους άνδρες. Ταυτόχρονα, ολοένα και περισσότερες επιστημονικές μελέτες τονίζουν τη διατροφοεξαρτώμενη φύση των αυτοάνοσων νοσημάτων, καθώς συγκεκριμένες μεταβολικές διαταραχές συνδέονται άμεσα με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και διατροφής.

Σε αυτό το άρθρο θα ενημερωθείς για το τι είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα καθώς και θα μάθεις πως η διατροφή σου μπορεί να γίνει σύμμαχος στην μη εκδήλωση ή στην αντιμετώπιση τους.

Tα αυτοάνοσα νοσήματα έχουν ως κοινό σημείο τη «λάθος απόφαση» της άμυνας του οργανισμού να επιτεθεί στα ίδια του τα κύτταρα και τους ιστούς, με αποτέλεσμα την εμφάνιση διάφορων ασθενειών. Κοινή εκδήλωση στα αυτοάνοσα νοσήματα είναι η φλεγμονή. H φλεγμονή είναι μια θεμιτή κατάσταση αρχικά, καθώς δείχνει ότι το ανοσοποιητικό  σύστημα είναι σε δράση. Ωστόσο γίνεται προβληματική όταν αυτή παρατείνεται ή καταστρέφει υγιή κύτταρα. Αυτή η ήπια αλλά χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμα προβλήματα υγείας. Γι’ αυτό το λόγο μια διατροφή με αντιφλεγμονώδη χαρακτήρα στοχεύει στο να μειωθεί η φλεγμονή.

 Κάποια παραδείγματα αυτοάνοσων νοσημάτων αποτελούν:

· Διαβήτης Τύπου 1 (ΣΔ 1)

· Κοιλιοκάκη ή αλλιώς Δυσανεξία στη γλουτένη

· Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου (ΙΦΝΕ) π.χ. Νόσος Crohn

· Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

· Πολλαπλή σκλήρυνση (MS)

· Ερυθηματώδης Λύκος

· Μυασθένεια Gravis

· Ψωρίαση

· Ρευματοειδής Αρθρίτιδα

Πως όμως θα καθυστερήσεις την εμφάνιση των συμπτωμάτων στην εξέλιξη των αυτοάνοσων νοσημάτων; Οι περισσότερες εργαστηριακές μελέτες επικεντρώνονται στα συμπληρώματα της βιταμίνη D και τα ωμέγα-3 λιπαρά, καθώς έχει βρεθεί ότι εξομαλύνουν τα συμπτώματα και καθυστερούν την εξέλιξη των αυτοάνοσων νοσημάτων. Πιο συγκεκριμένα, η βιταμίνη D φαίνεται ότι ρυθμίζει μια σειρά γονιδίων που εμπλέκονται στη φλεγμονή αλλά και τη λειτουργία των λευκοκυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Από την άλλη, τα πολυακόρεστα ωμέγα-3 λιπαρά, φαίνεται ότι εμποδίζουν τη σύνθεση των φλεγμονωδών κυτοκινών ενώ μειώνουν άλλους φλεγμονώδεις δείκτες όπως είναι η CRP.

Ποιές τροφές μπορούν να βελτιώσουν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος;

1. Οι σαρδέλες, το σκουμπρί, η πέστροφα, ο σολομός, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, χάρη στα ω-3 λιπαρά οξέο

2. Το παρθένο ελαιόλαδο, οι μαύρες και οι πράσινες ελιές χάρη στο ελαϊκό οξύ

3. Το μηλόξιδο

4. Τα πράσινα τρόφιμα όπως η σπιρουλίνα και η χλωρέλλα

5. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι, τα φρούτα, τα αυγά, η μαγιά μπύρας και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, χάρη στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

6. Το σπανάκι, το κακάο, οι ξηροί καρποί, το σουσάμι και το πίτουρο βρώμης, χάρη στο μαγνήσιο που περιέχουν



Στον αντίποδα υπάρχουν κάποιες ουσίες που πρέπει να αποφεύγονται, καθώς δυσχεραίνουν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτές είναι:

1. Τα τεχνητά χρώματα

2. Οι τεχνητές γεύσεις

3. Τα συντηρητικά

4. Το γλουταμινικό μονονάτριο (MSG), η βουτυλική υδροξυανισόλη (ΒΗΑ), το βουτυλικό τολουόλιο υδροξυλίου (ΒΗΤ)

5. Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί

6. Τα τρανς λιπαρά

7. Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες

8. Τα επεξεργασμένα σάκχαρα



Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της θεραπείας ενός αυτοάνοσου νοσημάτος καλό θα ήταν να αφαιρέσεις ή να περιορίσεις από τη διατροφή σου, τα παρακάτω:

· Τα γαλακτοκομικά προϊόντα

· Τη καφεΐνη

· Τη γλουτένη και όλες τις πηγές που την περιέχουν



Αν αποφασίσεις να τρως κρέας κατά τη διάρκεια της θεραπείας, να είσαι απολύτως σίγουρος/η ότι είναι βιολογικό. Επεξηγηματικά, τα ζώα που δεν εκτρέφονται με βιολογικές τροφές τρέφονται με ορμόνες, αντιβιοτικά, και ζωοτροφές που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, τα οποία εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό.

Παρακάτω θα βρεις ένα πλαίσιο βασικών διατροφικών συμβουλών που θα σε βοηθήσουν στην μη εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων:

- Να υιοθετήσεις κάποια μορφή σωματικής άσκησης (πχ περπάτημα, τρέξιμο, yoga, pilates κλπ.) Επίσης το ίδιο σημαντικό είναι να μειώσεις το χρόνο που σπαταλάς μπροστά σε οθόνες και κινητά.

- Να ακολουθήσεις τεχνικές διαχείρισης του άγχους. Κάποιες τεχνικές χαλάρωσης αποτελούν οι αναπνοές, η επαφή με τη φύση, το παιχνίδι με τα κατοικίδια.

- Να κοιμάσαι 7-9 ώρες καθημερινά και να φροντίσεις αυτός ο ύπνος να είναι όσο το δυνατόν ποιοτικός.

- Να αποφεύγεις το κάπνισμα.

- Να αποφεύγεις τη χρήση αντιβιοτικών. Φαίνεται ότι την σημερινή εποχή υπάρχει μία κατάχρηση των αντιβιοτικών σε περιπτώσεις που δεν είναι απαραίτητο. Το αποτέλεσμα είναι οι αλλαγές της μικροχλωρίδας του εντέρου που συνδέεται με την θεωρία του “Leaky gut” που σε κάποιες περιπτώσεις πυροδοτεί την εκδήλωση των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Επικοινώνησε μαζί μας, ώστε να συζητήσουμε από κοντά το εξειδικευμένο διατροφικό πλάνο που ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες.