Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο (Hashimoto), Αιτίες Εμφάνισης, Συμπτώματα και Διατροφή

Δημοσιεύτηκε Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024
Κλινική διατροφή
Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο (Hashimoto), Αιτίες Εμφάνισης, Συμπτώματα και Διατροφή

Ολοένα και συχνότερα ακούμε τους γύρω μας να μιλάνε για τον απορρυθμισμένο θυρεοειδή τους, χρησιμοποιώντας τον όρο Χασιμότο. Αν και ο καθένας μπορεί να αναπτύξει τη νόσο, πιο συχνά ακούμε τις γυναίκες της μέσης ηλικίας να την εμφανίζουν. Τι είναι όμως η νόσος Χασιμότο, ποιά συμπτώματα θα μας χτυπήσουν το καμπανάκι για περαιτέρω διερεύνηση; 

Σε αυτό το άρθρο θα ενημερωθείς για το τι είναι το Χασιμότο καθώς και θα μάθεις πως η διατροφή σου μπορεί να γίνει σύμμαχος στην καταπολέμηση των δυσάρεστων συμπτωμάτων που προκαλεί η νόσος. 

Η νόσος Χασιμότο είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που επηρεάζει τον θυρεοειδή αδένα. Βέβαια η νόσος είναι επίσης γνωστή και με άλλα ονόματα όπως θυρεοειδίτιδα χασιμότο, χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα και χρόνια αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα. Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού ακριβώς κάτω από το μήλο του Αδάμ και είναι υπεύθυνος για την παραγωγή ορμονών που βοηθούν στη ρύθμιση πολλών λειτουργιών στο σώμα. Η ασθένεια συνήθως οδηγεί σε μείωση της παραγωγής ορμονών (υποθυρεοειδισμός), με κύρια θεραπεία την αντικατάσταση θυρεοειδικών ορμονών. 

Ως αυτοάνοση διαταραχή η νόσος δημιουργεί αντισώματα που επιτίθενται στα κύτταρα του θυρεοειδούς σαν να ήταν βακτήρια, ιοί ή κάποιο άλλο ξένο σώμα. Με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα να επιστρατεύει λανθασμένα παράγοντες καταπολέμησης που οδηγούν σε καταστροφή και θάνατο των κυττάρων του θυρεοειδούς. Το τι όμως προκαλεί την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος  στα κύτταρα του θυρεοειδούς δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο. Έχει φανεί ότι η έναρξη της νόσου μπορεί να σχετίζεται με:

  1. Γενετικούς παράγοντες

  2. Περιβαλλοντικούς παράγοντες ενεργοποίησης, όπως μόλυνση, στρες ή έκθεση σε ακτινοβολία

  3. Αλληλεπιδράσεις μεταξύ περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων

Η νόσος εξελίσσεται αργά. Για αυτό τον λόγο μπορεί να μην παρατηρήσετε σημεία ή συμπτώματα της. Όμως, η μείωση της παραγωγής θυρεοειδικών ορμονών από τον θυρεοειδή αδένα μπορεί να οδηγήσει σε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

· Κούραση και νωθρότητα

· Αυξημένη ευαισθησία στο κρύο

· Αυξημένη υπνηλία

· Ξηρό δέρμα

· Δυσκοιλιότητα

· Μυϊκή αδυναμία, μυϊκούς πόνους, ευαισθησία και ακαμψία

· Πόνος και δυσκαμψία στις αρθρώσεις

· Ακανόνιστη ή υπερβολική εμμηνορροϊκή αιμορραγία

· Κατάθλιψη

· Προβλήματα μνήμης ή συγκέντρωσης

· Πρήξιμο του θυρεοειδούς (βρογχοκήλη)

· Πρησμένο πρόσωπο

· Εύθραυστα νύχια

· Τριχόπτωση

· Διεύρυνση της γλώσσας

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που σχετίζονται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο για τη νόσο του Χασιμότο. Αυτοί είναι:

1. Φύλο (Οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να νοσήσουν)

2. Ηλικία (Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά πιο συχνά εμφανίζεται στη μέση ηλικία)

3. Άλλα αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα, διαβήτης τύπου 1, λύκος, κοιλιοκάκη, σύνδρομο Sjogren, νόσο Addison)

4. Οικογενειακό ιστορικό (Έχετε υψηλότερο κίνδυνο εάν στην οικογένειά σας έχουν διαταραχές του θυρεοειδούς ή άλλες αυτοάνοσες ασθένειες)

5. Εγκυμοσύνη

6. Υπερβολική πρόσληψη ιωδίου.

7. Έκθεση σε ακτινοβολία

Αν παρατηρείς και εσύ κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα στη καθημερινότητα σου για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε καλό θα ήταν να απευθυνθείς σε έναν ενδοκρινολόγο για περαιτέρω διερεύνηση. 

Εάν διαγνωσθείς με νόσο του Χασιμότο ο θεράπων ιατρός θα σου προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Η μη χορήγηση θεραπείας στον υποθυρεοειδισμό, μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων υψηλής χοληστερόλης, καρδιακών παθήσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης, μυξοιδήματος (μια σπάνια κατάσταση κατά την οποία οι λειτουργίες του σώματος επιβραδύνονται σε σημείο που μπορεί να απειλήσει τη ζωή σας). Ως θεραπεία πρώτης γραμμής χρησιμοποιείται η χορήγηση ενός φαρμάκου που ονομάζεται λεβοθυροξίνη. Η λεξοθυροξίνη είναι μια συνθετική (κατασκευασμένη) μορφή της ορμόνης Τ4. 


Για όσους πάσχουν από νόσο Χασιμότο, έχει φανεί ότι μια δίαιτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της συνολικής υγείας. 

Στο παρακάτω πίνακα εμφανίζονται τα τρόφιμα που καλό θα ήταν να εντάξετε ή  να αποκλείσετε από τη διατροφή σας: 


Τρόφιμα προς κατανάλωση 

Τρόφιμα προς αποφυγή 

Φρούτα: Μούρα, αχλάδια, μήλα, ροδάκινα, εσπεριδοειδή, μπανάνες 

Φρούτα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη: καρπούζι, πεπόνι, χουρμάδες, σταφίδες, ανανάς, παπάγια

Μη αμυλούχα λαχανικά: Κολοκυθάκια, αγκινάρες, σπαράγγια, καρότα, πιπεριές, μπρόκολο, ρόκα, μανιτάρια

Λαχανικά: μελιτζάνες, πιπεριές, ντομάτες, πατάτες

Υγιή λιπαρά: Αβοκάντο, λάδι καρύδας, ελαιόλαδο, ελιές, σπόροι, ξηροί καρποί και βούτυρο ξηρών καρπών

Επεξεργασμένα φυτικά έλαια: φοινικέλαιο, ελαιοκράμβη, κραμβέλαιο, ηλιέλαιο, φοινικοπυρήνα , βαμβακόσπορος

Ζωικές πρωτεΐνες: Σολομό, αυγά, μπακαλιάρο, γαρίδες (Τα άπαχα κρέατα και τα λιπαρά ψάρια είναι υγιεινές επιλογές, αλλά περιορίστε το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα τρόφιμα)


Γαλακτοκομικά προϊόντα: γάλα αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο, κρέμα γάλακτος, τυρί, βούτυρο, σκόνες πρωτεΐνης με βάση τα γαλακτοκομικά 

Αμυλούχες τροφές: Καστανό ρύζι, βρώμη, κινόα, ζυμαρικά ολικής, καστανό ρύζι

Επεξεργασμένα σάκχαρα και τεχνητά γλυκαντικά: σιρόπι καλαμποκιού, σιρόπι καστανού ρυζιού, σιρόπι βύνης κριθαριού, ζάχαρη, μαννιτόλη, ξυλιτόλη στέβια

Μπαχαρικά, βότανα και καρυκεύματα: Κουρκουμάς, βασιλικός, δεντρολίβανο, πάπρικα, σαφράν, μαύρο πιπέρι, σάλτσα, ταχίνι, μέλι, χυμός λεμονιού, μηλόξυδο

Μπαχαρικά: κόλιανδρο, κύμινο, γλυκάνισο, μάραθο, μοσχοκάρυδο και πάπρικα

Νερό, τσάι χωρίς ζάχαρη, ανθρακούχο νερό

Αλκοόλ


Επικοινώνησε μαζί μας, ώστε να συζητήσουμε από κοντά το εξειδικευμένο διατροφικό πλάνο που ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες.